Здравейте! В днешната статия ще ви помогнем да разберете какво точно представлява инфлацията и какво влияние ни оказва в глобален мащаб.

  • Инфлация е налице, когато е има общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. По този начин наблюдаваме “обезценяване” на парите, защото за една и съща стойност днес и утре – при повишението, може да си купите различен брой, или за да сме по-конкретни: по-малко на брой стоки.

Говорейки за “инфлационното чудовище”, трябва да обърнем внимание, че покупателната способност на българите е коренно различна и продуктите от потребителската кошница т.е. тези от първа необходимост също са различни.

Ако разполагате със собствено жилище, което имате възможност краткосрочно или дългосрочно да отдавате под наем, може би трябва да се възползвате. Това неминуемо ще доведе до безусловно повишение на доходите ви с времето.

Годишният темп на инфлация се равнява на цената на цялата кошница в даден месец, в сравнение с цената ѝ през същия месец на предходната година.

  • Всички държави в Европейския съюз прилагат една и съща методология, подходходяща за проследяване на начина, по който се променят цените в икономиката, като задачата ни е да поддържаме ценова стабилност.

Къде сме ние? Cпopeд eceннaтa иĸoнoмичecĸa пpoгнoзa нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) иĸoнoмиĸaтa нa Бългapия тaзи гoдинa щe oтбeлeжи pъcт в paзмep нa 3,9% и 3% зa 2023 гoдинa. Инфлaциятa зa тeĸyщaтa гoдинa y нac щe дocтигнe 12,4%, ĸaтo ce oчaĸвa тя дa нaмaлee дo 5,2% пpeз 2023-a. Бeзpaбoтицaтa щe пpoдължи дa нaмaлявa и oт 5,1% тaзи гoдинa щe нaмaлee дo 4,7% пpeз 2023-a.

  • Фактори като вoйнaтa в Уĸpaйнa, ĸpизaтa нa paзxoдитe зa живoт, пpичинeнa oт пocтoянния и paзшиpявaщ ce инфлaциoнeн нaтиcĸ, ĸaĸтo и зaбaвянeтo в Kитaй неминуемо се отразяват и оказват негативно влияние върху повишението в цените и инфлацията в България. Според МВФ зa мнoгo xopa 2023 гoдинa щe ce yceти ĸaтo peцecия.

Има ли светлина в тунела, по отношение на недвижимите имоти? Добрата новина е, че въпреки лошите краткосрочни прогнози за задържане на сделките и цените, в дългосрочен план нещата далеч не изглеждат толкова страшни.

Напълно нормално е броят на сделките да намалее, когато има значително поскъпване като това през първото и второто тримесечие на тази година. Затова, ако покупката на недвижим имот наистина е за вас нещо, което трябва да се случи сега, то вероятно трябва да изберете подходящ, сред наличните ипотечни кредити.

Имате въпроси?

Homdy е винаги насреща! Свържете се с нас за въпроси относно продажба, наем или управление на имот.

Услуги
Контакти
Услуги
Контакти

Ръстът ще изпреварва инфлацията в дългосрочен план. В исторически план цените вървят винаги нагоре въпреки моментните забавяния или краткосрочни леки спадове.

Въпреки всички трудности обаче не трябва да се съмняваме, че европейската централна банка използва добре инструментите за намаляване на инфлацията.

Ако сме ви били полезни или имате някакви въпроси във връзка с недвижимите имоти – Homdy е винаги насреща както онлайн, така и по телефона! Абонирайте се за YouTube канала на Homdy Properties, за да не пропускате нито едно наше ново видео!

    Услуга*