Покупката на собствен дом несъмнено е сериозна инвестиция. Затова повечето купувачи се ориентират към ипотечните кредити.

За максимално удобство на кредитополучателите, е предоставена възможността за избиране между плаваща и фиксирана лихва.

  • Плаващият лихвен процент се променя за целия период на кредита, което изменя и месечната вноска.

Всичко зависи от динамиката на пазара – при промени в пазарния индекс настъпва промяна и в лихвения процент.

  • Фиксираната лихва ви носи по-голяма сигурност и при покачване на лихвите, в случая бихте могли да си спестите финансови сътресения.

Трябва да знаете, че фиксираната лихва се определя за конкретен срок от кредита, най-често за период до 10 години. Така е, защото движението на пазара в дългосрочен план трудно се предвижда.

Ако изберете по-ниска месечна вноска, срокът на кредита се удължава. Но по-краткият срок за изплащане на заема означава и по-високи вноски.

Когато лихвата е плаваща, през периода тя се изменя многократно, а рефинансирането гарантира оптимизиране на последващите вноски и по-изгодни условия.

Както при всеки кредитен продукт, ипотечният кредит крие известни рискове. Тъй като Homdy работи съвместно с всички банки обаче, те могат да бъдат избегнати с консултация при кредитиране. Услугата не е обвързана с покупка на имот, напълно безплатна е, а одобрението става в рамките на 3 работни дни.

Трябва да имате предвид също, че финансовите институции имат задължителни условия, на които да отговаряте:

  • да сте пълнолетно лице, навършило 18 години и да не надвишавате 70 години, да имате постоянен трудов договор и да не сте в изпитателен срок.
  • да имате редовно заплащани осигурителни вноски към НОИ, както и чиста кредитна история без просрочвания в Централен Кредитен Регистър.

Имате въпроси?

Homdy е винаги насреща! Свържете се с нас за въпроси относно продажба, наем или управление на имот.

Услуги
Контакти
Услуги
Контакти

При кандидатстване за ипотечен кредит често се забравят допълнителните такси, съпътстващи ползването на външно финансиране. За да намалите вероятността от попадане в неизгодна ситуация, заделете на средства, които да се използват в случаи на непредвидени разходи. Предвиждането на бюджет за ремонт и обзавеждане на жилището също е добър вариант.

Специалистите съветват да вземете предвид и таксите, които се заплащат еднократно, като нотариални такси за учредяване и придобиване на имота и местен данък за покупката му, банкови такси и такива, съпътстващи парични преводи.

Застраховката е задължителна при теглене на ипотечен кредит, тъй като покрива риска от постоянна неработоспособност или смърт на кредитополучателя. Тя е гаранция и в случай на непредвидени ситуации, които биха възпрепятствали потребителя да обслужва заема си.

Местният данък се заплаща към общината по местонахождение на имота и е различен, в зависимост от населеното място, съгласно Закона за местните данъци и такси.

Ако имате въпроси в сферата на недвижимите имоти – Homdy е винаги насреща – както наживо в някой от офисите ни, онлайн, така и по телефона!

Абонирайте се за YouTube канала на Homdy Properties, за да не пропускате нито едно наше ново видео!