Ако сте в търсене на имот за закупуване или поне обмисляте това като вариант в близкото бъдеще, то вероятно този въпрос със сигурност ви е карал да се замислите. Обикновено мненията са двузначни и често можете да срещнете предимства и недостатъци и при двата варианта. Изборът между купуване на апартамент в стара или нова сграда е труден. Но именно затова е най-добре да се допитате до експерти в областта. Днес ще ви споделим нашите гледни точки и заедно ще достигнем до решение кой вариант е по-добър за вас – старо или ново строителство!

Обикновено когато се търси имот за закупуване има много повече фактори, които формират крайното решение. Разбира се, важно е за купувача какво е строителството и това би могло да наклони везните към едната или другата крайност, но освен това съществуват и други много ценни съображения. Това, което първо искаме да ви посъветваме, е да разглеждате всеки имот по няколко параграфа, които сами определите за себе си като най-ценни.

Принципът със списък с положителни и отрицателни черти всъщност би ви помогнал много, макар и да ви се струва клиширан или остарял начин за взимане на решение. Това е така, защото при покупката на имот все по-рядко можете да попаднете на такъв, който отговаря на всяко едно ваше изискване. Колкото повече яснота имате за това с кое бихте могли да направите компромис, толкова по-лесно ще е в края решението ви.

Такива фактори са локацията на имота – централна част на града или в покрайнините; комуникативност – близост до спирки на транспорт, магазини, училища, детски градини, и т.н.; строителство – качество и старо/ново, площ на имота и разположение на стаите; етаж, изложение, балкон, възможност за паркиране или други изисквания, които вие лично имате към имота, който искате да закупите.

Да се върнем обаче на строителството. Какви са предимствата и недостатъците и на двете?

homdy.bg

Ново строителство

Все повече от купуващите се ориентират към имоти в сравнително нови сгради и дори такива все още в началото на строежа си. Това, което различава новото от старото строителство, всеки може да посочи сам – разположението и мащаба на стаите в апартаментите. При старото строителство се наблюдават значително по-големи пространства, а често и отделни кухня и хол.

При новите сгради това не е съвсем така. Често имаме едно голямо пространство, което се използва за всекидневна и част, която се обособява като кухненска. Разбира се и големината на един двустаен апартамент ново строителство и двустаен старо – би била със значителни разлики, тъй като в новите сгради повечето апартаменти са по-малки. Това е така, заради следването на новите тенденции в архитектурата и строителството.

Ако изтъкнем това за недостатък, то бързаме да кажем и предимството на новото строителство. Макар често цената да е по-висока, то тя е за сметка на липсата на допълнителни ремонти по сградата и апартамента. При строежа на новите сгради се залага на висока ефективност – топлоизолация, нови електрически и ВиК инсталации, нова дограма и по-добри общи части. Това ги прави перфектни не само за живеене, но и за инвестиция.

Определено можем да изтъкнем още и висококачествените материали на новото строителство, гаранция за строителството и разбира се, устойчивост на инвестицията.

homdy.bg

Старо строителство

Сега да надникнем и към по-старите сгради – Панел, ЕПК, Стара тухла, Гредоред.

Можем да открием немалко предимства при сградите със старо строителство. При тях неизменно цената е по-ниска, по-ниски са и данъците. Процентът на общите части е по-нисък за сметка на тези при новото строителство, което прави и жилищната площ по-голяма. Обикновено кварталите със стари сгради са с повече пространство и зелени площи между сградите, което не само означава повече места за паркиране, но и повече пространство и “въздух”.

Най-често за недостатък се изтъква необходимостта от ремонт при такива сгради. И то в случаите, в които това е възможно, тъй като както знаете, понякога ремонтът е необходимост за цялата сграда и невъзможен за едно домакинство. Той може да засяга топлоизолация, ВиК или ел. Инсталации или общи части в неизправност. При старото строителство съседите обикновено са доста повече и взимането на важни решения като тези за големи ремонтни дейности, стават по-трудно.

Всичко това прави имотите в сгради със старо строителство трудни за продажба на по-късен етап и съответно, неустойчиви като инвестиция.

Имате въпроси?

Homdy е винаги насреща! Свържете се с нас за въпроси относно продажба, наем или управление на имот.

Услуги
Контакти
Услуги
Контакти

Старо или ново строителство да изберем?

Ако трябва да заключим, то определено трябва да ви посъветваме да прецените собствените си нагласи и интереси. Ако търсите жилище, в което на инвестирате, то новото строителство е по-добрият избор за вас. В случай, че търсите своя нов дом, то разгледайте отново предимствата и недостатъците на двата типа и решете за вас кой би бил по-подходящ.

Не забравяйте, че това е важно решение и трябва да бъде съобразено с множество фактори, които да формират крайната ви преценка. Ако не сте сигурни, че можете сами да извлечете минусите и плюсовете, то консултирайте се с експертите на Homdy и бъдете убедени, че ще сте на прав път при избора на своя нов имот!

Услуги
Контакти
Услуги
Контакти